Genellikle damar duvarının zayıflamasına bağlı olarak gelişen aort genişlemesi, kişiden kişiye farklı sebeplere bağlı olarak gelişebilir.
Bu hastalıklar, genetik olarak aktarılabilen ve damar yapısında bozulmaya yol açan rahatsızlıklardır. Ayrıca, genetik mutasyonlar ve ailevi yatkınlık da anevrizma gelişimini kolaylaştırır.
Bazı durumlarda bu önemli sağlık sorunu doğuştan da gelebilmektedir. Genel olarak aort damar genişlemelerin en sık şekilde karşılaşılan nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Aile geçmişlerinde kardiyolojik sistemle ilgili olarak rahatsızlıklar veya ölümler yaşanmış olması
Aort anevrizma taraması bilgisayarlı tomografi ile yapılabilir. Ülkemizde tansiyon ve damar sertliği probleminin yaygın olması nedeniyle, bu hasta grubunda en az bir kere aort anevrizma taramasının yapılması hayat kurtarıcı olabilir.
Bel ve Kasık Ağrıları: Bel ve kasık bölgesine yayılan ağrılar, anevrizmanın çevre sinir dokularına baskı yapması sonucunda oluşabilir.
Bazı enfeksiyonlar, yine damar duvarına zarar vererek anevrizma oluşum riskini arttırır. Anevrizma bir enfeksiyondan sebebiyle oluştuysa diğer anevrizma nedenlerinden farklı olarak daha hızlı oluşur ve ilerler.
Torasik aort damarı göğüs bölgesindeki damar kaslarının elastikiyet kaybı ve koruyucu duvarlarının zayıflaması sonucu kan basıncı ile kesecik oluşturup şişmesi ve genişlemesidir.
Aortun abdominal kısmı aort anevrizmasının en yaygın olarak görüldüğü bölgedir ve bu idea anevrizma sıklıkla abdominal aort anevrizması olarak adlandırılır. Semptomlar hafif olabileceği gibi yırtılmadan önce herhangi bir bulgu da vermemiş olabilir.
Abdominal aort anevrizmaları, karın bölgesindeki ana atardamarın genişlemesi sonucu oluşur. Bu tür anevrizmalar sıklıkla belirti vermeden gelişir. Ancak genişlemeye bağlı olarak aşağıdaki semptomlar görülebilir:
Bu durum aort duvarının dışarıya doğru genişlemesine sebep olur. Bununla birlikte anevrizma, aortun herhangi bir kısmında gelişebilir ve türünü de oluştuğu yer belirler.
Genellikle başlangıç evrelerinde belirtileri tam olarak fark edilemeyen aort damarı genişlemesi için şunları uygulayabilirsiniz:
Endovasküler anevrizma onarımı: Minimal invaziv bir prosedür olan endovasküler cerrahide kateter kullanılır. Aort`a yönlendirilen kateter stent greftin damar duvarına yerleştirilmesini aort anevrizması nedir sağlar.
Ateroskleroz gibi bağ dokusunu ilgilendiren bazı hastalıklarda da zamanla yaş aldıkça liflerin yeniden oluşturulma işlevi aksar.